Dění ve stacionáři 6/2017

Uplynulo už bezmála půl roku, co se Denní stacionář sv. Josefa přestěhoval z budovy mateřské školky na Bezručově ulici do objektu bývalé speciální školy na Bukovecké ulici. Klienti i pracovníci si již zvykli na krásné, nové a hlavně větší prostory stacionáře. Stále ještě není vše vybaleno, to však není překážkou k tomu, aby klienti už naplno pracovali v keramické, dřevařské, tkalcovské a svíčkařské dílně nebo se učili vařit jednoduchá jídla v nové kuchyňce. Vedle těchto aktivit klienti ještě docházejí do odpoledních klubů a také se účastní různých aktivit pořádaných Charitou.

Za námi je pár větších a organizačně náročnějších akcí. V únoru proběhl společenský ples Charity, kterého se účastnilo takřka sto pozvaných hostů. Ještě větší počet osob jsme přivítali v neděli 19. března na slavnost sv. Josefa. Ten je našim patronem, proto v den jeho svátku proběhlo posvěcení nových prostor stacionáře a také posvěcení nové Charitní pečovatelské služby. Jako každý rok i letos před velikonočními svátky se v průběhu celého týdne společně s klienty i dobrovolníky z řad veřejnosti upeklo bezmála 500 beránků, které se staly symbolem charitativní pomoci. Letos jsme finančními dary od Vás pomohli dvěma charitám na Ukrajině: charitě ve městě Tjačiv, se kterým také spolupracuje město Jablunkov, a Charitě Melitopol. Celý výtěžek velikonočního koláče, který činil 205 tis. Kč, poputuje na pomoc lidem ve válečném konfliktu, na stavbu hospice pro umírající a vybudování katolické mateřské školky. Všem dárcům ze srdce děkujeme!

A co je před námi? Klienti se těší na hiporehabilitaci, kterou za dobrého počasí navštěvuji v bystřickém Chewalu 2x v měsíci. Kolem stacionáře je potřeba zkultivovat venkovní prostory, upravit zahradu abychom mohli začít pěstovat zeleninu ve vyvýšených záhonech, které jsme si připravili už v minulém roce. Musíme vybudovat nový altán, který nám v letních dnech slouží jako přístřešek, kde vedeme terapeutické aktivity, ale rovněž pro uspořádání např. tradičního „smažení vaječiny“ s klienty a našimi rodinami.

Chcete se i Vy podívat jak si žijeme v novém? V červnu, konkrétně v úterý 20. 6., připravujeme Den otevřených dveří, od 9:00 do 16:00 hod., na který Vás srdečně zvou pracovníci a klienti Denního stacionáře sv. Josefa. Neváhejte a přijďte si prohlédnout náš nový stacionář…

klienti a pracovníci Denního stacionáře sv. Josefa