CENTRUM POMOCI SV. RAFAELA

V rámci Cetra pomoci sv. Rafaela poskytujeme bezplatnou pomoc všem potřebným našeho regionu. Cílem je provést jedince, rodinu aktuálním těžkým životním obdobím k lepšímu zítřku. Základním pilířem těchto služeb je křesťanská láska k bližnímu.

Vedoucí:    Daria Hóta
Kontakt:     733 592 289, rafael@jablunkov.caritas.cz
Adresa:      ul. Bukovecká 479, Jablunkov (vchod od hlavní silnice do nové hudební školy) Jedná se o dočasné prostory, z důvodu rekonstrukce prostor na ul. Bezručova 130.

PROVOZNÍ DOBA:

pondělí 8.00 - 15.30
úterý, středa, čtvrtek 8.00 - 13.00
pátek zavřeno

SETKÁVÁNÍ U RAFAELA! ČEKÁME NA VÁS!

• TVŮRČÍ A AKTIVNÍ MAMINKY - každý čtvrtek od 9:00 hod., zajištěno hlídání pro děti.

Vyzkoušíme si různé techniky a způsoby výroby. V rámci setkání si vždy připravíme zajímavé téma, které budeme probírat u společné tvořivé práce. Setkání vede umělecky nadaná paní Niedobová.

•  MA-MI KLUB - úterý 9:30 hod. co dva týdny

Ma–Mi klub je setkání pro maminky na rodičovské dovolené a jejich děti. Jedná se o přátelská a otevřená setkání. Program bude flexibilně upravován podle potřeb nejmenších. V rámci setkání si budeme nejen hrát, ale především se společně vzdělávat na téma výchovy a péče o naše děti. Vede zkušená maminka Lucie Lysková.

• SKUPINA MODLÍCÍCH SE MAMINEK - informace o nejbližším termíně v centru.

„Sjednoceny v modlitbě ochráníme naše děti." Setkáváme se 2x v měsíci v Centru pomoci sv. Rafaela. Konkrétní termíny domlouváme vždy konkrétně na další měsíc. Přidejte se k nám. Vede: Božena Puczoková

• DOUČOVACÍ SKUPINKA - během letních prázdnin neprobíhá

Jednou týdně se budeme setkávat proto, abychom se společně učili všemu, co je potřeba. Cílem je pomoct v osvojení vědomostí a dovedností nutných ke splnění problémových předmětů. Děti si budou pomáhat vzájemně. Každé setkání bude vést odborný asistent.

• Al-Anon - každá pracovní středa 17:00 hod.

Al-Anon je společenstvím příbuzných a přátel alkoholiků, kteří se navzájem dělí o své zkušenosti, sílu a naději, aby mohli řešit společný problém a pomáhat jiným uzdravit se z alkoholismu. Věříme, že alkoholismus je nemoc, která postihuje celou rodinu a že změnou postojů můžeme alkoholikovi pomoci v zotavení. Al-Anon má jediný cíl: pomoci rodinám alkoholiků.

Naplňujeme jej prostřednictvím uplatňování Dvanácti kroků, přijímání a potěšení rodin alkoholiků, stejně jako tím, že poskytujeme porozumění a povzbuzení alkoholikovi. V tomto společenství je zachovávána přísná mlčenlivost!!!

• AA (Anonymní alkoholici) - každé pondělí od 20.3.2017 v 17 hod v HORNÍM ŽUKOVĚ na ul. Pod Zvonek 56.

Z důvodu malého zájmu nebude prozatím skupina v Jablunkově. Vznikla ovšem nová skupina, která se bude scházet každé pondělí v Horním Žukově. Jste srdečně zváni. V případě velkého zájmu bude následně otevřena další skupina v Jbalunkově.

Anonymní alkoholici je společenství žen a mužů, kteří spolu sdílejí své zkušenosti, sílu a naději, že dovedou vyřešit svůj společný problém a pomoci ostatním k uzdravení z alkoholizmu. Jediným požadavkem pro členství v AA je touha přestat pít.

Našim prvotním účelem je zůstat střízliví a pomáhat ostatním alkoholikům střízlivosti dosahovat. Setkání se mohou účastnit pouze alkoholici. Na setkání nemá přístup žádný odborník, ani nikdo koho se problém netýká osobně. V tomto společenství je zachovávána přísná mlčenlivost!!! Anonymní jsme proto, že si nesdělujeme příjmení ani žádné osobní údaje. Pokud máte zájem o setkávání ozvěte se nám a oznámíme vám termín a místo, kde setkání probíhá. Setkání vede anonymní alkoholik z Ostravy.

Čeští katolíci pomáhají lidem, které zasáhl hurikán Harvey

Foto: J. Daniel Escareño/CC BY-NC 2.0

Představitelé české katolické církve se rozhodli pomoci lidem v oblastech, které o víkendu zpustošil ničivý hurikán Harvey. Jako výraz solidarity poskytnou arcidiecézi Galveston-Houston celkem 23 tisíc USD, které jsou určené na podporu lidí zasažených touto přírodní katastrofou. Do pomoci se zapojila Česká biskupská konference (ČBK), Charita ČR, Arcibiskupství pražské, Arcidiecézní charita Olomouc, Arcidiecézní charita Praha, Charita Kyjov a Charita Otrokovice. Přidat se může každý zájemce.

Výstava fotografií Ukrajina a Moldavsko země blízké a vzdálené

O tom, že fotografií lze zachytit život a osudy lidí, kteří potřebují naši pomoc, se můžete přesvědčit na výstavě fotografií Martina Štechera, dobrovolníka Střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce DCHOO. Výstava se uskuteční v Moravskoslezské knihovně v Ostravě od 21. 8. - 30. 9. 2017.

Změny, které přinesla novela cizineckého zákona

Ilustrační snímek Jindřicha Štreita z cyklu Jsme z jedné planety

V červenci 2017 prezident Miloš Zeman podepsal novelu zákona o pobytu cizinců, proti které se ohradily nejen organizace pracující s migranty v České republice, ale také Hospodářská komora, Svaz průmyslu a dopravy a někteří senátoři a poslanci. Přesto, že Senát novelu vetoval, poslanci novelu na konci června přehlasovali.

Ohlédnutí za naší charitní historií...

Dovolte mi, že se společně ohlédneme do historie naší charity a povíme si také, jak i Vám můžou být nápomocné naše služby právě dnes.

Charita Jablunkov byla založena mladými aktivisty, kteří se rozhodli pomáhat druhým, protože to cítili jako svoji křesťanskou povinnost a především je to činilo šťastné. Každý z nás má ve svém srdci touhu konat dobro, a když tuto touhu naplníme – věřte nebo ne – často nacházíme smysl svého života. Jako motto Charity Jablunkov, vybrali zakladatelé citát sv. Matky Terezy: „Chceme dělat jen malé věci s velkou láskou.“ Tato slova si neustále opakujeme a držíme se jich dodnes.

Charitní pečovatelská služba pomáhá.

Charitní pečovatelská služba pomáhá seniorům a lidem se zdravotním postižením v jejich domácím prostředí.

S koloběžkou pro Charitu.

Děkujeme všem, kteří se zapojili do našeho benefičního závodu na koloběžkách!

Výtěžek akce činí: 14.141Kč! Srdečné Pán Bůh zaplať. Chcete-li podpořit benefiční akci: školní pomůcky pro potřebné, své dary můžete zasílat na naše sbírkové konto: 2200443710/2010

V nejbližších dnech budou na našem webu k dispozici fotografie. Ještě jednou, DÍKY!

Oslavte s námi 15 let Charity Jablunkov!

Přidejte se k nám a oslavujte s námi. Společně jsme v Jablunkově již 15 krásných let. Budeme rádi, když nás i nadále budete podporovat.

Víte, jak na důstojné stáří? STAREJTE se!

Na Jungmannově náměstí můžete navštívit naši výstavu (foto: Marie Bartošová).

Přemýšleli jste už o tom, kde a jak stráví vaši blízcí důstojný závěr života? Jste připraveni o svoje rodiče a prarodiče pečovat v domácím prostředí? Víte, kam se obrátit pro radu? Starejte se. Pomůžeme Vám!

2. Ukrajinský Festival

V pátek 2. září 2016 od 17h se po roce bude opět konat Ukrajinský festival pro širokou veřejnost v centru Ostravy (zahrada TV NOE – Kostelní 2). Můžete se těšit na ukrajinský pěvecký soubor Korale, taneční soubor Džerelo, na výborný ukrajinský boršč či další pochutiny, výstavu fotografií a setkání se spolupracovníky z Ukrajiny. Na závěr můžete shlédnout film s ukrajinskou a moldavskou tématikou. Těšíme se na Vás!

Pomoc Ukrajině.

V nedávné době, tj. 6. 6. - 13. 6. u nás proběhla materiální sbírka pro Ukrajinu. V úterý 14. 6. 2016 si ředitel Charity Tjačivo odvezl většinu sbírky.